Magazine

כשעיצוב ותוכן נפגשים – להתחתן בתוך היסטוריה של 400 שנה

ביום חורף שמשי בסמטאות יפו העתיקה, ישבנו בבוסתן שבחצר הבית לקפה עם מאור ליבוביץ’ – מעצב הפנים שהוביל את תהליך התכנון ועיצוב החלל של בית אנדרומדה. עם פתיחת הבית, רצינו לספר את הסיפור שמאחורי העיצוב שלו, הבחירות וההשראות שהביאו לתוצאה שאפשר לראות בימים אלה. זהו הסיפור של תהליך ארוך, יסודי ומלא השראה.

ספר לנו על הפעם הראשונה שראית את הבית

ההכרות הראשונית עם הבית החלה לפני 4 שנים , הוזמנתי לראות את המבנה ולתת את נקודת המבט העיצובית שלי לחלל. הצורך שעלה, היה להדגיש את האופי המקורי של המבנה, כלומר בלי להתערב הרבה, הבית מדבר בעד עצמו.

הרצון להצליח לשלב בין תחושת הסביבה רווית האופי והצבעים המרגשים, לתחושה של שייכות נינוחה ורגועה, היוו את המוטיב המוביל בתהליך העיצוב.

התחלנו בבניית פרוגראמה לבית מארח לאירועים, חלוקת הבית לאזורים ומתן אפיון לכל פינה בבית בדגש על העצמת המבנה ההיסטורי המרהיב

את פרויקט השיפוץ התחלנו לקראת אמצע 2023. המבנה , מהלך התנועה בו וקירות האבנים הקשתיות ישר לקחו אותי למסע בזמן לתקופה העות’מנית , הקירות החלו מדברים את שארע בכל פינה והסיפור של הבית קם לחיים, הצורך ליצור חלל בהיר ומואר שנותן דגש עיקרי לצבעי האבן הטבעית התוו את המוצא לתהליך העיצוב כולו,  שבהמשך הפך לשפה בעיצוב החללים בבית, החצר והמבואה. כשניגשתי למלאכת העיצוב של הבית, הקו המנחה היה להפוך את הבית ל ״קנבס חלק״ שידגיש את האבןהמקורית ממנה נבנה הבית, הצבעוניות המונוכרומטית בגוונים הבהירים לבנים – חוליים השתלטו על החלל.

מה היו ההשראות שלך לעיצוב הבית?

שיטוט בסמטאות יפו העתיקה , השתקפות ים התיכון על חלונות הבתים, קירות האבן שמסתירים בתוכן שכבות של סיפורים בני מאות שנים, סביבה רווית התוכן שמסתתרת בכל דוכן בשוק הפשפשים, הרצון לקלף קליפות הסטוריות ולתת אינטרפטציה עדכנית לבית.

הבית שואב השראה מהסמטה בה הוא ממוקם, הצבעוניות התכלכלה היפואית משתקפת מחצר הבית. רצינו לתת דגש למבנה העות’מני העתיק ולנקות כמה שיותר קישוטים שימשכו את תשומת הלב, ובאותה נשימה הצורך לתת ביטוי ויזואלי לחלל המקורי של בית אנדרומדה על גווניו עזרו לדייק את פלטת הצבעים שנבחרה לאפיון החללים בבית העדכני. הרקע הפך ללבן, כזה שידגיש את האבן הטבעית של הבית , גוונים של ירוק וטורקיז יושמו  כדי לייצר שפה אחידה .

מהי האג׳נדה העיצובית?

מבחינתי עיצוב הוא אמירה על כל רבדיה, האמירה הזו תומכת בערכים ובתפיסת העולם שנותנת ביטוי ויזואלי לתפיסת המעצב את החלל, העברת מסר מדויק לאדם שחווה את השהות במקום. לי כמעצב יש ציפייה לספר סיפור.

לתפיסתי שילוב סגנונות עיצוב מנוגדים במינון נכון ומדויק יצרו הרמוניה לקהל המתארח בחלל, שילוב של ישן וחדש מתקופות חיים שונות יוצר יחסי כוחות מעניינים ודיאלוג על זמני בין הסביבה לחלל ולמרכיביו.

אני מאמין ברב גוניות וכשאני מתכנן חלל אני רוצה להתאים את העיצוב למכנה משותף רחב , לפי התפיסה שלי עלי לתת ביטוי ופרשנות חופשית לעיצוב כך שיותר אנשים יתחברו.

אילו אלמנטים מרכזיים בחרת – כדי לשמור על האג׳נדה העיצובית ולהביא אותה לידי ביטוי?

המבנה העות’מני מאופיין בתקרות קשתיות, בצבעוניות מונוכרומטית וחללים בגדלים שונים שמתחברים אחד לשני. האתגר היה להיחלץ מהשפה המונוכרומטית הקבועה הזו  וליצור בית מואר ושטוף באופי, בדגש על שימוש בחומרים טבעיים, שילוב של צמחיה פראית ומגוונת והזרקת צבע עדכנית.

האג׳נדה העיצובית שלי מוטמעת בחלל דרך תפיסה אקלקטית המשלבת בין חומרים מעולמות שונים ומתאגדת לכדי שפה אחת הרמונית ומדגישה את המעטפת המכילה בה.

מה החלל האהוב עליך בבית? במה התאהבת כשראית אותו לראשונה?

החלל שגרם לי להתרגשות היה חדר תחתון, מעין סליק חבוי ופינתי אליו יורדים במדרגות אבן מסותתות ומתגלה מרתף רומנטי ומיוחד שבסוף תהליך העיצוב נבחר להיות חדר פרטי עבור המארחים בחלל האירועים.

מה מיוחד ביפו העתיקה וסמטאותיה?

יפו העתיקה מאז ומתמיד היתה בעבורי המקום הכי פואמי במרכז הארץ כזה שטומן בחובו מסתוריות ואופי ייחודיים. בתי האבן העתיקים, הסגנון האדריכלי הרומנטי, רחובות רועשים וסמטאות שקטות. שוק שיש בו  ישן וחדש ומשלב עולמות וסיפורים מהפנטים. אמנות חדשה לצד מלאכות שנעלמות מהעולם ,מגוון של אנשים מכל קשת הדתותשממלאים את הרחובות , הנמל היפואי בשילוב הריחות העזים של הדגים.